Direktörden Mesaj

Enerjimizi Yenileme ve Yönetme Zamanı!

Değerli meslektaşlarım ve çalışma arkadaşlarım,

Son bir yılı olağan üstü bir mücadele içinde geçirdik.  Geldiğimiz noktada maalesef hastane yoğun bakım üniteleri, geçen yıl ilk sokağa çıkma yasağının uygulandığı Mart ayından daha fazla baskı altında.

Mevcut rakamlar artmaya devam ediyor, aşının kademeli olarak uygulanmaya başlamasıyla aynı zamana denk gelen yüksek enfeksiyon oranları ve ağır hasta sayısındaki artışlar devam ediyor.  Bugün hastanelerimize gelen ciddi vakalar, 15 gün önce meydana gelen enfeksiyonların sonucu olduğunu biliyoruz.  Salgının yayılmasını hesaba katarsak, her gün   bugün her ne yapıyorsak sonucunu 15 gün içinde alıyoruz.

Geldiğimiz bu noktada kontrol edemediklerimiz yerine yönetebileceklerimize odaklanmamız gerekiyor.  Her gün işe gelirken bir kez daha yapılan hataları hatırlayarak güne başlamanın en az kendimizi virüsten korumaya yönelik geliştirdiğimiz alışkanlıkları sürdürmek kadar değerli olduğunu düşünüyorum.

Önümüzdeki zor günler, var ama güven uyandırması ve rahatlık getirmesi gereken bir şey varsa, o da pandeminin hayatımıza getirebileceği her ne olursa olsun,  hemşireler ve tüm diğer sağlık çalışanlarının o sıkı çalışmalarına devam edeceğidir.

Biliyorum bu korkunç salgınla uzun süredir savaştığımızdan, hepimiz üzerimize aldığımız zihinsel ve fiziksel bedelleri yaşıyoruz...  Bugünlerde küresel olarak hepimizin ortak bir noktası var: Savaş yorgunluğu…

Bu gerçekle fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal enerjinizi rutin olarak yenilemek ve yönetmek için yaptığınız, yapmadığınız ve yapabileceğiniz şeyleri dürüstçe düşünüp taşınma zamanı.

Fiziksel enerji

İyi beslenme, egzersiz, uyku ve dinlenme fiziksel enerjinin temelidir. Vücudunuz her gün kendini uygun şekilde yenilemek için ihtiyaç duyduğu şeyi alıyor mu?

Zihinsel enerji

Zihninize gün boyunca iyileşme zamanı ve fırsatı veren rahatlamak için ne yaparsınız?

Duygusal enerji

Duygularınızı işlemek ve öz farkındalığınızı geliştirmek için hangi başa çıkma mekanizmalarını kullanıyorsunuz? Hayatınızda kim veya hangi olumlu duygular yaşamanıza yardımcı olur?

Manevi enerji

Hepimizin kendimizden daha büyük bir şeyle bir bağlantısı var ve bunu hissediyoruz. Manevi enerji nihayetinde motivasyonla ilgilidir, kim olduğumuz ve yaptığımız şey arasında uyumu sağlar. Sizin için gerçekten önemli olan ne?

İyileştirici öz bakım uygulaması, önümüzdeki haftalarda ve aylarda enerjiyi sürdürmek ve direnç oluşturmak için büyük önem taşıyor.  Bununla birlikte toplum, sağlık çalışanlarının işlerini yapmaları, güvende olmaları için ihtiyaç duydukları tüm desteği vererek ancak olumlu davranışlarla onların iş yükünü hafifleteceklerini kavramalıdır.

COVID-19 salgınının nihai sonucu ne olursa olsun, hemşireler buna ihtiyacı olan insanlara, kim ve nerede olurlarsa olsunlar özel bakım sağlamaya devam edeceklerdir.

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

Saliha Koç Aslan 

2020 Aralık

Covid -19’la yılın sonuna yaklaşırken…

Değerli meslektaşlarım ve çalışma arkadaşlarım,

Hafızalarımızdan çıkmayacak bir yılın sonuna ilerlerken yüksek riskli bir ortamdaki dik duruşunuzdan, pandemide sergilediğiniz tutumdan dolayı her birinizi ayakta alkışlayarak teşekkür ediyorum.

COVID-19 salgını, her şeyde olduğu gibi hemşire yöneticilerin rollerini ve sorumluluklarını da derin bir şekilde değiştirdi.  Tükenmişlikler, manevi üzüntüler ve aile kaygıları gibi konular ön saftaki liderlerimizin iş listelerine girmeye başladı.   Kriz anında en zor şeylerin en hassas şeyler olabildiğini hissederken, birbirimiz için var olmanın, dengelemenin önemini yeniden hatırladığımız öğretilerle dolu bir yılı geride bıraktık.

Gerçek zamanlı, kliniklerimizin yeniden tasarımı diyebileceğimiz bu süreçten geçerken kararlı davranışlarınız ve fedakârca çalışmalarınızla kararları bizim verdiğimizi sanırken sizin verdiğiniz kararlarla bana resme tersten bakmayı öğrettiniz.  Güçlü ve pozitif yanlarınız, yeni şekillerde yanıt verme beceriniz sayesinde zorlukların üstesinden gelerek klinik dönüşümün gerçek bir örneğini yaşadık. Bu başarının temel anahtarı sizler ve önerileriniz oldu.

Güncel yatak doluluğu, ventilatör kullanılabilirliği, Acil ve YBÜ kapasitesi, politika ve prosedürlerin bildirilmesi, destekler ve soruların yanıtlanması iletişim sürecindeki en önemli konu başlıklarımız oldu.  Bu yıl hızlı ve belirsiz durumlarda karar verme ile nasıl başa çıkılacağını öğrendiğimiz, yeni bakım modelleri ve operasyonel zorluklar arasında hasta ve aileyi de bakıma dâhil etmek için yeni yollar uyarladığınız sıra dışı bir yıl yaşadık.  Kişisel koruyucu ekipman, personel-atamalar, enfeksiyon kontrol ve önleme protokolleri gibi hızlı değişen bir meydan okumada gerekli olan sert ve rasyonel kararları alırken aynı zamanda içtenlikle empati kurarak, şefkatle misyonumuza ve değerlerimize kararlı bir bağlılık sergilediniz.

Her ne olursa olsun hem hasta ve yakınlarını hem çalışma arkadaşlarınızın yüzünü güldürebilmek için yarattığınız ortamlar ekibinizi koruyup kollama kapasitenizi ortaya çıkarırken bazen bu şefkatli dokunuşu büyütenin basit ama yenilikçi fikirler olduğunu ortaya çıkardınız.

Yorulmadan verdiğimiz yanıtla krizin etkisini azaltmaya yardımcı olurken, yeni öğretilerimizle gelen iyileşme ve ‘’sonraki normale" hazırlandığımız ve şekillendiğimiz yerde kuruluşunuzun daha güçlü bir şekilde ortaya çıkmasını sağlayabilecek gelişmelerle dolu yeni bir yıl arefesinde olduğumuzu düşünüyorum.

Hepimiz bunların stresli zamanlar olduğunu biliyoruz.  Yarının ne getireceğini merak ederken bu kaos zamanında dünyaya normallik duygusu getirmeye çalışan, kararlılıkla iş başında olan profesyoneller olarak güzel olan, işe yarayan ve kıymetli olan her şey için sonsuz şükrettiğim bir yılı geride bırakıyorum.  Sizlerin varoluşunuzdaki insan olma değerinizle geleceğe umutla bakıyorum.  Acıbadem hemşirelerine sağlık diliyorum ve yürekten şükranlarımı sunuyorum.

Saliha Koç Aslan

Acıbadem sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2020 Kasım

Değerli meslektaşlarım, çalışma arkadaşlarım;

Her gün ve özellikle bu salgın sırasında yaptığınız fedakârlıklar için siz, altın değerindeki Acıbadem hemşire ve ebelerimize teşekkür ederim.

Özellikle kendisi Covid hastası olup virüse karşı zorlu bir mücadele verirken bile aklı işinde olan arkadaşlarım, en derin minnettarlığımızı ve hayranlığımızı hak ediyor.
Covid hastası olarak bu tecrübeyi yaşamış atlatmış arkadaşlarım, dilerim hastanedeki tedavi sürecinizde hemşire formanızı çıkarıp hasta önlüğünü giydiğinizde, ortak değerimiz olan hasta merkezli bakımı en iyi şekilde hissettirmişizdir. Sonrasında evdeki karantina sürecinizde sesinizi duymak, yanınızda olduğumuzu hatırlatmak için gösterdiğimiz çaba ile umarım ihtiyaca cevap vermişizdir. Sizi anladığımızı hissettirmişizdir.

Hemşire kimliğinden hasta kimliğine büründüğünüz bu deneyimde temas etmeden yanında olduğunu hissettirmenin, odada yalnız kalmanın, tedaviden kaynaklanan bulantının, pek bir şey yiyememenin ve derin bir nefes alabilmenin zorluğundan sıkça bahsettiniz. Psikolojik desteğin, bireyin sadece kendisi için değil ailesi için de duyduğu kaygının azaltılmasının ve hassas yaklaşımın öneminin altını çizdiniz. İlerleyen günlerde hemşire olarak bu öğretilerin, sunduğunuz bakıma olan yansımalarını görür gibiyim.

Lütfen takdir edildiğinizi ve ortaya koyduğunuz işin büyük bir etki yarattığını bilin. Bunun gibi krizler, insanlığın en iyi ve en kötüsünü ortaya çıkarma eğilimindedir.

Bu en büyük insanlık mücadelesinde her biriniz size en çok ihtiyaç duyulduğunda kendi güvenliğiniz pahasına ön safta, insanlarımızın yanında, derin bir şefkatle çalıştığınızı ve bu kararlılığınızı sürdürdüğünüzü gösterdiniz. Dikkatimizi çeken bir başka konu da pandemi ortamında aramıza yeni katılan çalışanlarımızın, yeni mezun olmalarına rağmen tecrübeli hemşire olgunluğunda bakımı profesyonelce ele almış olmalarıydı. Sizler bakımın kahramanları olduğunuzu bir kez daha ve yeniden kanıtladınız.

Bu yüzden size her zamankinden daha çok minnettarız.

En derin sevgi ve saygılarımla...

Saliha Koç Aslan

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2020 Ekim

Değerli çalışma arkadaşlarım ve meslektaşlarım,

Dünya genelinde COVID-19 salgım birçok zorluğu ve belirsizliği beraberinde getirirken aynı zamanda beklenmedik fırsatlar sunmuş hem hasta bakımını sunma hem de kendimizi mesleki ve bireysel geliştirme biçimimizde bir değişikliği tetiklemiştir.

Bu benzeri görülmemiş fırsatı, işe yaramayan ne varsa düzeltmek için kullanmalı ve tüm dikkatimizi hastalar için değer yaratmaya odaklanan yeni ve daha büyük hedeflere yöneltmeliyiz.

İşler çok hızlı ilerliyor ve değişiyor. Ön saflardan gelen yenilikçi fikirleri ve yeni bilgileri kullanarak, COVID-19 ile mücadelede ve etkilerini hafifletmede başarılı olacağımızı hep birlikte deneyimledik. Önleme, koruma ve kontrol etme konusunda cesaretimiz arttı. COVID-19 salgınıyla ilgili günlük zorlukları deneyimledikçe, hemşirelik liderliğinin ve rolümüzün ne kadar önemli olduğunu hatırladık.

COVID-19'un başlamasından kısa bir süre sonra, Acıbadem’de her hemşire bir liderdir "liderlik zamanı”demiş, ekip içinde zamanında ve doğru bilgileri iletmenin, ekibin güvenliğini sağlamanın, hedeflediğimiz her türlü koruma ve korunma davranışlarını açık ve kesin bir şekilde iletmenin ve zorlu kararlara adım atmanın gerekliliğini konuşmuştuk.

Üst Yönetim Ekibinin hepimizi etkileyen global satın alma ile sağlanan hasta bakım ürünlerinden, kişisel koruyucu ekipman kapsamında olan eldivene kadar saatlerce konuşularak aldığı kararlarda bizim üzerimize düşen sorumluluklarımızı aldık.

Bugün geldiğimiz yerde hepimiz çok şey öğrendik ve birlikte ilerledikçe öğrenmeye devam edeceğiz. Geldiğimiz bu noktada yine aynı konulara odaklanarak öğrendiğimiz birkaç yeni dersi de uygulamalarımıza katarak yolumuza devam edeceğiz.

Kesintisiz bilgi akışım sağlayacağız.

Sık, şeffaf ve bilgilendirici mesajlar iletmeye devam edeceğiz. Bu durumda kavram olarak iletişimin aşırısı olmaz. Kriz başlangıcında oluşturduğumuz iletişim taktiklerinin çoğunu; web toplantıları, Skype for business, departmanımıza özel e-posta güncellemeleri, değişikliklere ayak uydurmamıza yardımcı olan geliştirdiğimiz ek iletişim araçlarını hep kullanacağız ve bu araçlarla kurduğumuz iletişiminde sağlıklı olmasını sağlayacağız.

Sağlık Bakanlığının yayınladığı Pandemi Rehber, Tedavi ve Takip Algoritmaları,

“Clinical Practice Guidelines-Nursng Services, Çare of Patient with COVID19" gibi hasta bakımına yönelik güncel rehberleri ekiplerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Sağlık çalışanı ve hasta güvenliğini önde ve merkezde tutacağız.

Kişisel koruyucu donanım (KKD)yönergelerini sağlık Bakanlığı ile hemen uyumlu hale getirdik. KKD yönergelerini güncelliyoruz ve bunları sık sık web seminerleri, e-postalar ve Intranet aracılığıyla iletiyoruz. Ayrıca COVID-19 semptomları olan hastaların doğru ve zamanında tanımlanması ve izolasyonu için uyguladığımız yeni süreçler devam edecek. Hasta güvenliğine öncelik vermenin diğer yolu olan ziyaretçiler için ateş kontrolü, el hijyeni ve maskeleme, sosyal mesafe, tüm alanın kapsamlı dezenfeksiyonu ve sürekli ziyaretçi kısıtlamaları sürdürülecek. Hastalarımızın evden takibine yönelik geliştirdiğimiz sistemler ve programları bizler de öğreneceğiz ve uygulamalarımıza nasıl katacağımızı çalışacağız.

Temel stratejiler geliştirmeye devam edeceğiz.

Süreçte uygulamaya koyduğumuz temel COVID-19 stratejilerini geliştirmeye devam etmenin de zorunlu olduğunu gördük. Örneğin, Enfeksiyon eğitimleri kapsamında 7 eğitim konu başlığı ve Oryantasyon eğitimleri kapsamında 19 eğitim konu başlığı online eğitim olarak atandı. Bölüme özel eğitimleri online verilebilmesi adına stüdyo hazırlıkları ve video ile tasarımı çalışmaları başlatıldı.

Ayrıca hemşirelerimize eğitim hemşireleri ve lider hemşireler aracılığı ile çapraz- eğitim sağlanarak yüksek ihtiyaç duyulan alanları rahatlatmak ve sürekli olarak olası hasta dalgalanmalarına hazırlanmak için işgücü havuzumuzu stratejik olarak nasıl konumlandırmalıyız çalışmaları için düşünceleri konuştuk. Yeni mezun olarak işe başlayan arkadaşlarımıza hızlı öğretme ve adaptasyon süreçlerini yakından takip ederek bireysel gelişim ile kalıcılığa etkisini takip etmeyi hedefledik.

Yayınladığımız Covid -19 Günlükleri ilepandeminin en önemli öğretilerinden biri olan sevgimizi uzaktan birbirimize hissettirebildik.

Ön safta çalışmanın ne anlama geldiğinin yansımalarını paylaşmaya devam ederken;

  • Koru beni
  • Hazırla beni
  • Duy beni
  • Destekle beni
  • • _
  • Önemse beni

Öğretilerimizle yolumuza devam edeceğiz. Geçtiğimiz aylar hemşirelik ve tüm sağlık hizmetleri için eşi görülmemiş bir zaman oldu ve şüphesiz önümüzdeki 6 ay yeni zorluklar, stratejik değişiklikler ve benzeri şeyler ortaya çıkaracak. Bu şartlarda birlikte ilerlerken, Acıbadem'i evi olarak adlandıran dayanıklılığını samimiyetle tüm ekip çalışmasına yansıtan sizlerle inanılmaz derecede gurur duyuyorum.

Gelecek sizin bu gün hissettiklerinizle şekillenecek!

Saliha KOÇ

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2020 Nisan

Pandemi Bitmedi

10 Mart 2020 Türkiye’de ilk vakanın görülmesi 20 Mart özel hastanelerin pandemi hastanesi olarak tanınması bizleri de bu sürecin içine çekmiştir. Kaçınılmaz olarak neyi nasıl yapacağımızı hep birlikte öğreneceğimiz bir sürece de başlamış olduk.

İlk sorumuz belki hastalarımızı nasıl karşılayacağız? Gibi dursa da aslında kendimizi nasıl koruyacağımızı bilmek de bizlerin kaygısını düşürecekti biz de oradan başladık… Tüm tıbbi ekip, enfeksiyon kurulları, sürecin liderleri bir taraftan kuralları oluşturur iken bir taraftan da elimizdeki ekipmanlara göre kullanım hızlarımız belirlenmeye çalışarak geleceğe projeksiyon tutuluyordu.

Bugünlerde hala COVID-19 yayılmaya devam ederken Dünyanın yarısı, COVID-19’un yayılmasını yavaşlatmak için bir çeşit kısıtlamalar, yasaklamalar altında mücadele ediyor. Evde kalma çağrıları ve diğer sosyal uzaklaştırma önlemleri, enfeksiyon oranını kontrol altına alıyor gibi görünüyor ve ölüm oranının zirvesini geçtiğimizi düşünsek bile pandeminin henüz bitmediğini biliyoruz…

Covıd-19’un çok bulaşıcı ve asemptomatik yayılma yeteneğine sahip bir virüs oluşu mücadelede herkese aynı sorumluluğu ve riski yüklüyor. Bu nedense tüm toplumu harekete geçirmek ve herkesi sürece dâhil etmek daha da önem kazanıyor. H1N1 pandemisinden öğrendiğimiz şeylerden biri de, eğer toplumun uyulacak kurallar konusunda bilinçlendirilmesi sağlanabilir ise kurallara uyacakları olduğudur.

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) dikkat çektiği gibi sayılar istikrar kazanırken, kısıtlamaların kaldırıldığını görmek için sürekli olsak da, sabırlı ve uyanık kalmamız gerektiği ortadadır. Daha fazla kötüye gitmeyi önlemek için yasakların bir anda değil stratejik olarak aşamalı bir süreçte kaldırılması öneren WHO;

Ülkedeki kısıtlamaların kaldırılmasının salgının sonu değil sadece bir sonraki aşamanın başlangıcı olarak nitelendirmektir.

Bu bir sonraki aşamada ülkelerin ikinci dalgada hızlı bir şekilde önleme ve müdahale etme yetisinin geliştirilmesi hayati önem taşıyor. Bu nedenle tüm sağlık personelinin kendilerinin enfekte olmasını önlemek ve hasta ve hastalığın hastadan hastaya istemeden yayılmasını önlemek için doğru kişisel koruyucu ekipmanı giymesi çok önemlidir. Hemşireler için ÖZELLİKLE;

  • İlk günkü vakaya bakar gibi tüm bilgilerinizi tazeleyin
  • Uykunuza, beslenmenize ve bakım sırasındaki tüm kurallara uyduğunuza sizde emin olun
  • Zaman zaman arkadaşlarınız ile anlaşarak birbirinizi kontrol edin ki alışkanlıklarımız otomatiğe döndüğünde hata yaptığımızı unutmayalım
  • Gördüğünüz yanlış uygulamalara karşı ilk günkü gibi duyarlı olalım
  • Hastanı koru, kendini koru, çalışma arkadaşlarını koru…

Bununla birlikte görüyoruz ki COVUD-19’un çıkma hızı düşme hızından çok daha çabuk. Başka bir deyişle çok hızlı yayılıp, çok daha yavaş geriliyor. Bu nedenle potansiyel yayılmasını önlemek için evde kalmanız biraz daha uzun sürebileceği gibi sosyal mesafe ve el yıkama gibi önlemlerin, kısıtlamaların kaldırılmasından sonra bile yerinde kalması gerekecektir.

Özel olarak, önümüzdeki bes yıl boyunca COVID-19 hastalığının toplan insidansı, ilk pandemik dalgadan sonra düzenli dolaşıma girip girmediğine kritik olarak bağlı olacağı ve bu da öncelikle SARS-CoV-2 enfeksiyonun bağışıklık süresine bağlı olduğu bilgisi ile anlaşılan odur ki toplum olarak öngörülebilir gelecek için davranışlarımızı değiştirmek zorunda kalacağız…

Hasta sayılarının azalması Pandeminin bitmediğinin göstergesi iken önleyici tedbirlerin uygulanması ve kademeli gevşetilmesi bu salgının gidişatını etkileyebilir!...

Covid-19 salgını, karşılaşılması zor zamanlarda çalıştığımız anlamına geliyor ve bu zorlu zamanda sağlık bakımda çeşitli rollerde destek sunan liderliğiniz, becerileriniz ve uzmanlığınız için çok teşekkür ederim.

Sevgi ve Saygılarımla

Saliha Koç Aslan

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2020 Nisan

İyi Misiniz?

Değerli Meslektaşlarım ve Çalışma Arkadaşlarım;

Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca, sağlık sistemindeki tüm meslektaşlarımız gibi en önemli küresel sağlık sorunlarından birini çözmek için harekete geçtik. Covıd-19’a verdiğimiz cevaba katkınız için ve şuanda yaptığınız her şey için her birinize tekrar teşekkür ederim. Mesleğimizle ve sizler ile inanılmaz gurur duyuyorum, kriz zamanlarda nasıl bir araya geldiğimiz ve adapte olduğumuz inanılmaz. Covid-19 salgını hepimiz için yeni bir deneyim. Kritik önemi olan bir şey için,  geleceğe daha umutlu bakmak için olağanüstü bir hızla çalışıyoruz. Çabaya katkınız ne olursa olsun, şu anda yaptığınız çalışmanın hayat kurtaracağından şüpheniz olmasın. Her gün yeni şeyler öğrendiğimiz yeni deneyimler kazandığımız bu dönemde SİZLERİN SAĞLIĞI da bizim için çok önemli. Kişisel Koruyucu Ekipmanlarınızı doğru ve eksiksiz kullanarak hem kendinizi hem de etrafınızı korumaya devam ediniz ve efektif kullanımını destekleyiniz. Salgında hastalarımızı iyileştirmeye çalışırken siz hemşirelerimizin yanında olmak için elimizden gelen her şeyi yapma arzusuyla pandemi sırasında ve sonrasında ulaşabileceğiniz aşağıda bahsettiğim farklı iki destek platformu geliştirdik;

  • Siz Acıbadem Hemşireleri için Psikiyatrist Doç. Dr. Serdar Nurmedov Covıd-19 salgını sırasında zihinsel sağlık ve desteğe ihtiyaç duyan hemşirelerimize ücretsiz seanslara başladı. İletişim için:

Doç. Dr. Serdar Nurmedow                                                 Klinik Psikolog Şehnaz Tuna

Tel: +90538 2603673                                                               Tel: +90216 5704444

E-mail:serdar.nurmedov@acibadem.com                           E-mail:sehnaz.tuna@acibadem.com

  • Acıbadem Hemşirelik Hizmetleri Direktörlüğü geçtiğimiz haftalarda Covid-19 salgını sürecinde mücadelemizi, yeni deneyimlerimizi ve zorluklarımızı hem yazılı hem görsel olarak vurgulayabileceğimiz yeni bir destek hattı oluşturdu.

İletişim için:

ASG HHD Yanınızdayız yaninizdayiz@acibadem.com

Hemşirelik Hizmetleri Direktörlüğü ekibi olarak, gerek yüzyüze gerekse online Skype görüşmeleri, e-posta yoluyla sizlere ulaşmaya ve yanınızda olmaya, sizler, dinlemeye devam ediyoruz ve devam edeceğiz. Bu süreçte hastalanmış, tedavi olmuş ya da tedavisi devam eden arkadaşlarıma acil şifalar dilerim.

Sevgi ve Saygılarımla

Saliha Koç Aslan

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2020

Değerli meslektaşlarım ve çalışma arkadaşlarım,

Covid-19'a verdiğimiz cevaba katkınız için ve şu anda yaptığınız her şey için her birinize tekrar teşekkür ederim. Mesleğimizle ve sizler ile inanılmaz, gurur duyuyorum, kriz zamanlarında nasıl bir araya geldiğimiz ve adapte olduğumuz inanılmaz. Covid-19 salgını hepimiz için yeni bir deneyim. Kritik önemi olan birşey için, geleceğe daha umutlu bakmak için olağanüstü bir hızla çalışıyoruz.

Çabaya katkınız ne olursa olsun, şu anda yaptığınız çalışmanın hayat kurtaracağından şüpheniz olmasın. Her gün yeni şeyler öğrendiğimiz yeni deneyimler kazandığımız bu dönemde SÎZLERİN sağlığı da bizim için çok önemli. Bu yüzden salgında hastalarımızı iyileştirmeye çalışırken siz hemşirelerimizin yanında olmak için elimizden gelen her şeyi yapma arzusuyla pandemi sırasında ve sonrasında ulaşabileceğiniz aşağıda bahsettiğim bir destek platformu geliştirdik:

Psikiyatrist Doç. Dr. Serdar Nıırmedov: Covid-19 salgını sırasında zihinsel sağlık ve desteğe ihtiyaç duyan hemşireler için ücretsiz seanslara başladı.

Saliha KOÇ

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2019

Değerli çalışma arkadaşlarım ve meslektaşlarım,

Son iki yıldır dünya hemşireleri olarak hemşirelik sesini “öncü bir ses” teması ile tanımladık. Gerek Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine olan katkıları gerekse insan sağlık hakkı konusundaki yaklaşımları ile.

Bu yıl “Herkes için Sağlık” teması ile her birinizin liderlik gücünü ele alıyoruz. Çünkü her hemşirenin bir hikâyesi var ve her hikâyenin sağlık sistemini iyileştirmede ve bireyin ve toplumun daha yüksek sağlık standardına erişmesinde önemli potansiyeli var.

”Herkes için Sağlık,“ vizyonunu taşıyan Evrensel Sağlık Güvencesi hedeflerine ulaşmada bilimsel muhakeme yeteneğine ve felsefi temellere sahip ve hastaya, aileye ve topluma çok yakın biz hemşirelerin kritik rolleri bulunuyor.

Arkadaşlarım

Hastalar, aile üyeleri ve bakım ekibinin diğer üyeleri ile hızlı ve etkin bir şekilde gelişiyor ve besleniyorsunuz. Hassasiyetiniz ve ilginiz birçok yönü kapsıyor, kendiniz, hastalarınız, çalışma arkadaşlarınız, toplum, ülkemiz ve dünya.

Hemşire olarak yarattığınız farkı görüyoruz. Hepiniz yürekten misyonumuzu paylaşıyorsunuz, bunu kişisel olarak biliyorum ve organizasyonumuzda görüyorum. Kendiniz için yüksek standartlar koymuşsunuz ve bunları karşılamak için sürekli çaba harcıyorsunuz. Bu yüzden hastalarımızın size olan güveni ve bizim size olan inancımız tam. Bu sebeple Acıbadem ailesinin önemli bir parçası olan Hemşirelik Hizmetleri ekibinin birbirinden değerli 4400 üyesine şükranlarımı sunuyorum.

Ülkemizdeki on binlerce hemşirenin katkılarını tanımak için 9 Mayıs’ta Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Kerem Aydınlar Kampüsü Konferans Salonunda düzenlenen XIX. Hemşirelik Haftası kutlamalarına her birinizi davet ediyoruz.

Saliha KOÇ ASLAN

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2018

Değerli çalışma arkadaşlarım ve meslektaşlarım,

Bu hafta ‘’yarattığınız farkı kabul etmenin ve kutlamanın zamanı’’

Profesyonel ve adanmış çalışmalarınızla sayısız hastanın, ailenin hayatına dokundunuz,

Tüm becerilerinizi kullanarak, özveriyle ve gönülden, hastalarınızın iyi deneyimler yaşamasını hedeflediniz.

Şefkatle, büyük bir titizlikle verilmesi zor kararlarda hastanızın yanında, onların iç sesi oldunuz ve en kötü haberler verilirken yalnız olmadıklarını hissettirdiniz.

Bilgi, beceri ve deneyimlerinizi yenilik ve kaliteyi arttırmak için kullandınız, çalıştığınız ‘’hastanenin kalbi ‘’oldunuz.

Her şeyi tolere edebilecek kadar güçlü, herkesi anlayabilecek kadar yumuşak yaklaştınız. Sadece bireysel hastalarınız için değil aynı zamanda tüm şehrin, ulusun, gelecek kuşakların sağlığını güvence altına almak için düşündünüz, sorguladınız rehberlik ettiniz.

İnancınız ve kararlı yapınızla umudu ve gülümsemeyi reçetelediniz.

Bütün bunları yaparken de fark ettiğiniz gibi hemşirelik çalışma alanları ve şekli daha önce hiç olmadığı kadar hızlı değişiyor. Hemşire işgücünün değişen toplumsal ihtiyaçlara cevap verebilmesinde hepimizin payına düşenler var.

Kendinden emin, konusunda uzman, sağlık politikalarına yön verecek hemşire liderler, ihtiyaç duyulan dayanıklı sağlık sistemlerinin oluşturulmasında gelecek 15 yılın aranan hemşire profillerini oluşturuyor.

Ancak kendine iyi bakan, bireysel olarak zorluklarla baş edebilen, dayanıklı hemşirelerle bu mümkün olabilecek. Bu yüzden zihinsel, bedensel ve ruhsak olarak denge içinde olmanız çok önemli.

Değerli çalışma arkadaşlarım ve meslektaşlarım,

Bu yılki hemşirelik haftası temamız ‘’Birçok alan birçok etki’’.

Son yıllardaki teknolojinin etkisi ve dijital teknolojilerin gelişmesi ile karşılaştığımız roller çok çeşitli ve sahip olduğumuz beceriler çok geniş.  Dolayısıyla 2018’de hemşirelik modern ve dinamik bir meslek.

Geleneksel ve geleneksel olmayan hemşirelik rollerimizin, çalışma ortamlarımızın geliştiği kadar profesyonel olarak mesleğimizi tanıtabileceğimiz sosyal medya ve yeni teknoloji trendleri gibi eşsiz fırsatlar da muazzam bir şekilde gelişiyor.  Sosyal medyayı, hemşirelerin toplumda oynadığı önemli rolün farkındalığını yaratmak, mesleğin ihtiyaç duyduğu pozitif söylemleri daha fazla arttırmak ve dünyanın her yerinden insanlarla önemli konularda bağlantı kurmak için kullanabiliriz.

İster sağlığın teşvikinde, hastalıkları veya travmayı önlemede olsun, ister akut ve kronik tedavide olsun yaptığınız tüm uygulamalarla kariyerlerinizi  ‘’mükemmel hasta bakımı’’ sunmaya adadığınız için teşekkür etmek ve farkındalık yaratmak üzere sizleri 10 Mayıs tarihinde Acıbadem Üniversitesi Konferans Salonun da düzenlenen XVIII. Hemşirelik haftası özel etkinliğimize bekliyoruz.

Eşsiz ve samimi görünümünüz daim olsun.

Saliha Koç Aslan

Acıbadem Sağlık Grubu/Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2017

Değerli çalışma arkadaşlarım ve meslektaşlarım,

Bu hafta “yarattığınız farkı kabul etmenin ve kutlamanın zamanı”

Profesyonel ve adanmış çalışmalarınızla sayısız hastanın, ailenin hayatına dokundunuz,

Tüm becerilerinizi kullanarak, özveriyle ve gönülden, hastalarınızın iyi deneyimler yaşamasını, iyileşmesini hedeflediniz,

Şefkatle, büyük bir titizlikle verilmesi zor kararlarda hastanızın yanında, onların iç sesi oldunuz ve en kötü haberler verilirken yalnız olmadıklarını hissettirdiniz,

Bilgi, beceri ve deneyimlerinizi yenilik ve kaliteyi arttırmak için kullandınız, çalıştığınız “hastanenin kalbi” oldunuz,

Her şeyi tolere edebilecek kadar güçlü, herkesi anlayabilecek kadar yumuşak yaklaştınız,

Sadece bireysel hastalarınız için değil aynı zamanda tüm şehrin, ulusun, gelecek kuşakların sağlığını güvence altına almak için düşündünüz, sorguladınız, rehberlik ettiniz,

İnancınızla ve kararlı yapınızla umudu ve gülümsemeyi reçetelediniz…

Değerli meslektaşlarım,

Bütün bunları yaparken de farkettiğiniz gibi hemşirelik çalışma alanları ve şekli daha önce hiç olmadığı kadar hızlı değisiyor.

Hemşire işgücünün değişen toplumsal ihtiyaçlara cevap verebilmesinde hepimizin payına düşenler var.

Kendinden emin, konusunda uzman, sağlık politikalarına yön verecek hemşire liderler, ihtiyaç duyulan dayanıklı sağlık sistemlerinin olusturulmasında gelecek 15 yılın aranan hemşire profillerini oluşturuyor.

Ancak kendine iyi bakan, bireysel olarak zorluklarla başedebilen, dayanıklı hemşirelerle bu mümkün olabilecek.

Bir çok ülke ile ortak ses yaratarak biz de 2017 yılını "Sağlıklı Hemşire Yılı" ilan ederken hem sağlık hem de sağlıklı yaşam için sorumlu olan siz hemşirelerin zihinsel, bedensel ve ruhsal olarak denge içinde olmanızın önemine dikkat çekmek istiyoruz.

Biliyoruz, hemşireliğin gerçekleri bazen beklentilerinizle çakışabilir. Esnekliğinizi artırabilen, hemşirelik kalbinizi ve ruhunuzu yeniden toplayabilen ve sizi tüketmeden önce “şefkat yorgunluğunu”, “manevi huzursuzluğu” ve “tükenmişliği” tanımlamanıza ve yönetmenize yardımcı olabilecek anlamı, sevinci ve yenilenmeyi pratiğinize ve hayatınıza dahil edebilecek, bakış açıları ve stratejileri keşfetmek için

12 Mayıs tarihinde Acıbadem Üniversitesi Konferans salonunda düzenlenen

XVII. Hemşirelik Haftası özel etkinliğimizi kaçırmayın.

Saliha Koç Aslan

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2016

Değerli çalışma arkadaşlarım ve meslektaşlarım,

Öncelikle, dünya çapında milyonlarca hemşireyi birbirine kenetleyen, modern hemşirelik gururunu ve coşkusunu bize yaşatan başta modern hemşireliğin kurucusu Sayın Florence Nightingale ve tüm büyüklerimize sevgi ve saygılarımızı sunuyorum.

Arkadaşlarım,

Bu hafta “yarattığınız farkı kabul etmenin ve kutlamanın zamanı”

Profesyonel ve adanmış çalışmalarınızla sayısız hastanın, ailenin hayatına dokundunuz,

Tüm becerilerinizi kullanarak, özveriyle ve gönülden, hastalarınızın iyi deneyimler yaşamasını, iyileşmesini hedeflediniz,

Şefkatle, büyük bir titizlikle verilmesi zor kararlarda hastanızın yanında, onların iç sesi oldunuz ve en kötü haberler verilirken yalnız olmadıklarını hissettirdiniz,

Bilgi, beceri ve deneyimlerinizi yenilik ve kaliteyi arttırmak için kullandınız, çalıştığınız “hastanenin kalbi” oldunuz,

Her şeyi tolere edebilecek kadar güçlü, herkesi anlayabilecek kadar yumuşak yaklaştınız,

Sadece bireysel hastaların refahı için değil aynı zamanda tüm şehrin, ulusun, gelecek kuşakların sağlığını güvence altına almak için düşündünüz, sorguladınız, rehberlik ettiniz,

İnancınızla ve kararlı yapınızla umudu ve gülümsemeyi reçetelediniz…

Değerli meslektaşlarım,

Bütün bunları yaparken de farkettiğiniz gibi hemşirelik çalışma alanları ve şekli daha önce hiç olmadığı kadar hızlı değisiyor.

Hemşire işgücünün değişen toplumsal ihtiyaçlara cevap verebilmesinde hepimizin payına düşenler var.

Sağlık sisteminin en büyük meslek gurubu olarak hemsirelerin calışmalarının önemi ve toplum sağlığına olan katkıları DSÖ tarafindan artan bir şekilde kabul görüyor.

Uluslararasi etkiye sahip Ebola gibi salgınlar ve gittikçe artan savaşlar ve etkileri, sağlık sistemlerinin zor şartlarda daha dayanıklı olması konusunu gündeme taşıyor.

Kendinden emin, konusunda uzman, sağlık politikalarına yön verecek hemşire liderler, ihtiyaç duyulan dayanıklı sağlık sistemlerinin olusturulmasında gelecek 15 yılın aranan hemşire profillerini oluşturuyor.

Ancak bedensel ve ruhsal olarak kendine iyi bakan, bireysel olarak zorluklarla başedebilen, dayanıklı hemşireler bu kuvveti dalga dalga topluma ve sisteme yayabilecekler.

İşte bu yüzden;

12 Mayıs 2016 hemşireler günü başlangıç olsun size… Kendinizi ödüllendirin… Enerjinizi toplayın, gidilecek daha çok yolunuz olduğunu görün, sizden hem bu mesleği öğrenmek için hem de hasta olup şifalanmak için yardım isteyenlere el uzatın, bilginizi öğreterek yeni bilgiler öğrenin, tecrübe ve bilginizi yayarak gölgelerinizi yetiştirin, hem kendiniz hem de toplum için hizmet verirken en önemlisi de siz olun, kendiniz olun…

Hemşireler gününüz kutlu ve önce siz mutlu olun!

Saliha KOÇ

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2014

Değerli çalışma arkadaşlarım ve meslektaşlarım,

Her gün yeni şeyler öğrenmek için yola çıktığımız mesleğimizde, sizlerin verdiği hizmet, yarattığı etkiden gurur ve onur duyuyorum…

Sevgi ve Saygılarımla

Saliha KOÇ

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2007

Değerli meslektaşlarım;

Bu yıl iCN'in Konusu olan "Olumlu Çalışma Ortamları­nın Kaliteli Hasta Bakımına Etkisi" yıllardır konuşulan an­cak bu kapsamda ele alınmamış bir dizi konunun birden ele alınmasını sağladı. Tanımlanan başlıkların hepsi birbir­leri ile yakından ilgili ve bir parçanın bütünü gibi... En gü­zeli de dünyanın her yerinde bu konuların gözden geçirilip dünya hemşireleri adına ne yapılabileceğine bakılmasıydı. Her ülke kendi hemşirelik dernekleri ve kuruluşlarıyla or­tak hareketle aynı dili kullanma şansını da yakalamış oldu. Bu kapsamda tartışılan başlıklara baktığımızda:

Profesyonel kimlik: Bilgi, uzmanlık, entellektüel ve bi­reysel sorumluluk, iyi gelişmiş ekip bilinci ile oluşabilir. Bunların kurum prosedürleri ve yasalarla da desteklenme­leri gerekir.

İş doyumu: Hemşirelerin çalıştıkları yerde ne hissettik­leri önemlidir. İş doyumunun hasta memnuniyet düzeyini en iyi belirleyen unsurlardan bin olduğu kanıtlanmıştır.

Motivasyon: Motivasyon düzeyi çalışanın performansı ve iş doyumu ile yakından ilgili olup; esnek olma, görevini tam yerine getirme, etrafındakileri olumlu etkileme gücü­nü teşvik eder.

Güvenli personel politikaları: İs yükü, iş ortamı, maliyet etkinliği, hastaların çeşitliliği ve hastalıkların karmaşıklığı, hemşirelerin bilgi ve beceri düzeyleri iyi tanımlanmış, doğ­ru yerde doğru sayıda hemşirenin çalışması gerekliliği bu kapsamda ele alınan unsurlardır. Bu faktör de hasta mem­nuniyetini yakından ilgilendirmektedir.

Ekip çalışması: Kaliteli hasta bakımı için ekip ilişkileri­nin niteliği önemlidir. Çalışma alanlarının ekip çalışmasını destekleyici ve kolaylaştırıcı dizayn edilmesi ve ekip çalış­masının öneminin tüm çalışanlara hissettirilmesi gerek­mektedir.

Güvenlik koşulları: Ağır is yükü, önlenebilir yaralanma­lar, işyerinde şiddet, bilgi ve beceri eksikliğinden kaynaklanan yetersizlik hissi ve çoğu zaman hemşirenin sorumlu­luğu olmayan ancak hastanın faydası ya da memnuniyeti için yapılan islerin iş gücü ölçümlerinde sayılmaması konu­larına yer verilmiştir.

Organizasyonel atmosfer: Bu başlık altında da hemşi­relerin algılan önemli olmuştur. Kurum atmosferi hastalar ve hemşireler için uygun mu? Organizasyon yaşam boyu öğrenmeyi destekliyor mu? Liderliği ve liderleri destekli­yor mu? Çalışan takdir ediliyor mu?

Yukarıda savılan bu başlıkların hepsi çok önemli ve ge­leceğe yönelik kararlar alınmasını desteklemektedir. Dün­ya Sağlık Örgütü 2006 yılında sağlıkta çalışanların gün geçtikçe azalması, azalan hemşire açığının kapatılması ge­rekliliği ile ilgili uyarıda bulunmuştu.

Yapılan işin zorluğu düşünülecek olursa bunun üzerine bir de olumsuz çalışma ortamları eklendiğinde: kişisel iliş­kilerde bozulma, sağlığın bozulmasına bağlı işgücü kaybı, çatışmalar, iş tatminsizliği, işi bırakma, dış göç ve kısacası verimsizliğin bir kısır döngü olarak devem etmesine neden olmaktadır.

Hemşire işgücünü muhafaza etmekte olan ülkelere ba­kıldığında;

Sağlığa dana fazla yatırımın yapıldığı.

Daha fazla hemşirenin istihdamının sağlandığı, Hemşire yardımcılarının oluşturulduğu ve rollerinin geliştirildiği.

Sürekli eğitime önem verildiği.

Hemşirelerin olanaklarında iyileştirmelerin yapıldığı (esnek çalışma saatleri) ücretlerde iyileştirmeler, çocuklarının güvenli bakılacakları yerlerin sağlanması....) görülmektedir.

Kaliteli sağlık hizmeti için hemşirelere daha fazla yatırım yapılması gerekliliği kaçınılmazdır.

Hepimize sağlıklı günler dileğiyle...

Saliha KOÇ

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2007

Değerli meslektaşlarım;

Geçmişte hemşirelik faaliyetlerinden uygulama ve yönetime ağırlık verilirken, araştırma ve eğitim ikinci planda yer almaktaydı...

Günümüzde araştırma ve eğitim faaliyetlerinin de aynı derecede önemli olduğu, uygulama ve yöne­tim kalitesini olumlu yönde etkilediği, araştırmalarda ortaya çıkmış ve hemşireliğin dört fonksiyonu; araş­tırma, eğitim, yönetim ve uygulamaya günümüzde aynı derecede önem verilmeye başlanmıştır. Son za­manlarda bu öğelerin içine bir de Liderlik ilave edil­miştir.

Ülkemizde çoğu meslek grubu, gerek toplumun gerekse devletin ilgi ve desteği ile gelişip uluslarara­sı platformda yarışacak konuma gelirken, özellikle son yıllarda hemşirelikte gelişim aynı ilgi ve destek­ten çok hemşirelerin kendi mücadele ve atılımları so nucu elde edilmiştir.

Hemşirelik; araştırma bulgularına dayalı doğru, geçerli, güvenilir ve organize bilgiler ışığında uygula­maları yönlendirdiği sürece profesyonel bir disiplin olarak tanınabilecektir.

Bu nedenle; tüm hemşirelerin temel hemşirelik görev ve sorumluluklarının yanında mezuniyet son­rası sürekli eğitim ve araştırmalara son derece önem vermeleri gerekmektedir.

Hemşire Eğitici ve yöneticilerin en önemli görevi; araştırma konusunda hemşireleri eğitmek ve yönlen­dirmek olmalıdır.

ICN' e göre hemşirelik araştırmaları;

Sağlık ya da hastalıkta bireylerin bakımı için ge­rekli hemşirelik bilgisini geliştirerek birey, aile ve toplumun optimum düzeyde işlev görmesini ve has­talıkların olumsuz etkilerini en aza indirgemesini sağ­lar.

Hemşirelik araştırmaları, kaliteyi yakalamak ve maliyeti azaltmak için hemşirelik girişimlerinin yarat­tığı sonuçlara odaklanmalıdır.

Hemşireler disiplinler arası araştırmalara katıla­rak sağlığa pozitif yönde katkıda bulunmalıdır.

Bugün hemşireler, mesleki araştırmalara yönel­miş. yapılan araştırma sonuçlarından yararlanarak hastalarımıza en iyi bakımı ulaştırmanın yollarını ara­maya başlamışlardır.

Tüm bu bahsettiğimiz kavramlar; eğitim ve araş­tırma; personel gelişiminin en önemli ve vazgeçilmez unsurudur. Personelin geliştirilmesi kısaca; çalışanla­rın bilgi, beceri, tutumlarını iyileştirmek, onların işlet­meye ve kendilerine yararım ve değerini arttıran fa­aliyetlerde bulunmalarını sağlamak diye tanımlanır.

Tüm bu yaklaşımlar göz önüne alındığında uz­manlaşma ve işinde derinleşme de kaçınılmaz olarak sürecin en önemli bakış açısı olmasını oluşturmakta­dır. Bu konuda yapılabilecek her türlü eğitimin lider kişiye, sisteme ve hastaya getirdiği fayda da kaçınıl­maz olacaktır.

Saliha KOÇ

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2006

"Yetiştiren Yöneticiler" olun ve yaratmak istediğinize odaklanın...

Değerli meslektaşlarım;

Başarı; güçlü yönleri güçlendirerek gerçekleşir.

Mesleğimin ilk günlerinde, yeni mezunken hayata bakış açımla bugünü kıyasladığımda değişim hiç de yadsınamaz. Mesleki yıllarım ilerledikçe şunu fark edelim ki ‘İnsanlara fırsat verildiği taktirde; ortaya çıkan ürüne siz bile hayret ediyorsunuz'. Odaklandığınız nokta ne ise o yönünüz güçleniyor ve gelişiyor. Önemli olan etkili olmak, sabırlı olmak, örnek olmak, motive edici olmak ve tecrübelerinizi paylaşmaktır.

Hiç kimse her alanda becerikli olamaz. Her yıl kurumlarda yapılan performans değerlendirmeleri üzerine yapılan araştırmalar; günümüz performans sisteminin öngördüğü "zayıf taraflarını bul ve geliştir daha başarılı olursun" fikrinin dışında bir bakış açısı ile bakmaktadır.

Bir makalede; depresyon İzlenerek huzur ve mut­luluk hakkında bilgi sahibi olunabilir mi? diye sorul­muştu. aynı yazıda performans değerlendirme ile il­gili bir araştırmaya yer verilmişti. Bu araştırmada, mayıs ayı içinde Dallas'ta yapılan ASTD (American Society of Training and Development) toplantısında M. Buckingham. Gallup'un 7.739 iş biriminde
198.000 kişiyle yaptığı araştırmanın sonuçlarına yer verilmişti; Çalışmaya göre. ABD'de yapılan perfor­mans görüşmelerinde yüzde 41 oranında güçlü, yüz­de 59 oranında da zayıf yönlere odaklamamaktadır. Bu oran İngiltere’de yüzde 38'e yüzde 62. Uzakdo­ğu'da (Japonya. Çin) yüzde 24'e yüzde 76'dır.

Sonuç olarak;

  • Başarının yolu zayıf yönleri güçlendirmekten geçmez.
  • Başarılı ve mutlu insanlar enerjilerinin yüzde 90'nını güçlü yönlerine odaklar.
  • Performans değerlendirme ve geliştirmede kla­sik İK uygulamaları gerçekçi olmaktan uzaktır.
  • Bugün kullanılan yetkinliklerin sayısı çok fazla­dır ve kişiler bunların hepsinde iyi olamaz.
  • Yanlışlara odaklanmak. İnsanın güçlü yönlerini hayata yansıtmak konusundaki güvenim zedeler ve performansını olumsuz etkiler.
  • İnsanların en iyi yaptıkları iş ile ilgilenmeleri po­tansiyellerini hayata yansıtmalarını sağlar. Bu da ku­rumsal olarak verimlilik, bireysel olarak da mutluluk demektir diye yorumlanabilir.

Bu bilgiler ışığında performans değerlendirmesi­ni yapmak, belki de başarıyı vazgeçilmez kılacaktır.

Saliha KOÇ

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2006

Espri anlayışı çekici olmayanı kaldırmanıza, hoş olmayana tahammül etmenize, beklenmeyenle başa çıkmanıza ve çekilmez olan karşısında tebessüm et­menize yardımcı olur.

Moshe WaIdoks

Değerli Meslektaşlarım;

Dünyada her gün binlerce insan, bir hastane pal­yaçosunun varlığından etkilenir. Dünyadaki yüzlerce hastane, hastane palyaçoları programlarını düzenli olarak uygular. Bugün hala; bilimsel araştırmalarda davranış ve duygusal tepkilerin sağlığımız ve tedavi­miz üzerinde etkisi olduğunu kanıtlanmaya devam ediliyor. Öte yandan hastane erin, hastane palyaço­larının güvenliği ve değeri ile ilgili şüphecilikleri de­vam ediyor.

Hastane palyaçolarının mizahı ruhlarından, oyun­culuklarından geliyor. Palyaçonun mizahı zihninden değil, kalbinden gelir. Hastanedeki palyaço bir espri­dir. Hastane koridorlarında yürüyen palyaço ise mi­zahın ruhudur. Bir palyaçonun mevcudiyeti neşenin hatırlanışıdır, korku ve hastalık odalarına umudun getirilmesidir.

Hasta bakımı bilime dayalı, palyaçoluk ise kalbe (gönüle) dayalı bir disiplindir. Dolayısıyla burada, es­kiden kalma bir ikilikle karşı karşıyayız: akıl ve kalp.

O zaman bu durumda ne yapmamız gerekir? Her iki tarafın da soruları var.

Hastane görevlileri sorar: Bu mizahın etkisini na­sıl ölçeceğiz? Bunlar kim ve benim hastanemde ne yapıyorlar? Bu yaratıcı sanatçıları kim yönetiyor? Palyaçolar hangi bölüme bağlılar? Palyaçolar bütçe­nin neresinde yer alacaklar? Ne giyecekler? Ne ya­pacaklar? Onlar Palyaço-Terapistler mi? Palyaço Doktorlar mı?

Palyaçolar sorar: Bir hastane palyaço programı yapmak için kimden İzin almak gerekir? Enfeksiyon kontrolü hakkında neler bilmeliyim? Hasta oda kapı­larının üzerindeki işaretler ne anlama geliyor? 8ir kriz durumunda ne yapmalıyım? Kuklalarımı nasıl te­mizleyeceğim? Palyaço seferlerini yapmak için en uygun zaman ne zamandır?

İşte bu soruların dünyada bile cevabının verilme­diğini düşünürsek; bunu Asya’da uygulayan ilk ve tek hastane olarak buna gönül veren tüm arkadaşlarıma teşekkür ve tebrik ediyorum.

Onlar belki de içlerindeki çocuğun sesini dinledi­ler. Belki imkansızı başarmak üzere yola çıktılar, gör­düler ki; hastaları için ruhlarının sesini dinlemekte mutlular...

Hastane palyaçolarının dünyasına "daha yakın­dan bakmak" için bize katılın ve dergiyi sonuna ka­dar okuyun...

Saliha KOÇ

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2006

Değerli meslektaşlarım:

Günümüzde ve görülebilir gelecekte hastanelerin karşılaştığı veya karşılaşabileceği en önemli stratejik tehditler ülke çapında meydana gelecek hemşire ek­sikliğidir. 2001 yılında Amerikan Hastaneler Derneği tarafından yapılan anketler, yüksek maaş ve işe alma yönünde daha yoğun çabalara rağmen hastanelerin %86'sının personel eksikliği çektiğini ve %95'inde durumun daha da kötüye gideceğini göstermektedir.

İşgücü gelişimi uzun vadeli bir stratejik konu olması­na rağmen işgücü istikrarının ilk savunma hattı işte tutmadır. Belki de hemşire işgücünün tutulması ve geliştirilmesi konusu en fazla hemşire liderlerini ilgi­lendirmektedir. Galip tarafından yapılan son araş­tırmalar bir çalışanın yöneticisi ile olan ilişkisinin ça­lışanın o işte ne kadar süre kalacağını ve re kadar üretken olacağını belirleyen başlıca faktörler oldu­ğunu göstermiştir. Hemşire yöneticileri bu nedenle hemşire liderlerini ve hemşireleri işte tutma, motive etme ve geliştirme yönünde en önemli konumdadırlar; onlar yeni nesil yöneticiler için örnek alınacak bi­rer model ve akıl hocasıdırlar.

Yapılan çalışma göstermiştir ki; bir yöneticide olma­sı gereken özellikler;

  • Çalışanın gelişimi/koçluk
  • Takım çalışması
  • Kendi kendini yönetme
  • Kişilerarası etkin iletişim kurma becerilen
  • Duygu paylaşımı
  • Planlamada esneklik
  • Karar alma
  • Yönetim
  • Öngörü sahibi olma
  • Müzakere yeteneği

Bu tür kavramları her ne kadar bilgi düzeyinde dilsek de uygulama ile ilgili yetkinliğimizi değerlendirecek yada bizlere hangi yönümüzü nasıl geliştirmemizi söyleyecek yapıların içinde çalışmıyor olmamız belki ülkemiz için bu sorunları bir kat daha arttırmaktadır. Hepinizin hayal kurduğu gibi ben de her sorunu ya­şadığımda sistem nasıl olsa bunları yaşamazdın ile il­gili hayal kuruyorum. Zihnimde zincirin her halkasını gözden geçiriyorum. Bazen eğitimden başlıyorum, bazen ilk tecrübeden yani karşılaştığım ve model al­dığım ilk liderden...

8unların hepsini düşündüğümde bir tek sonuca ula­şıyorum. İyi yetiştirirsek, iyi öğretirsek ve öğrenme­ye kişiyi özendirirsek, deneysel ortamları kullanır­sak. İyi olma ile ilgili yarıştırırsak, yapmak istedikleri için kişilere fırsat verirsek biz onlar için onlarda bi­zim için vazgeçilmez olurlar...

Saliha KOÇ

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2005

Değerli meslektaşlarım:

Dünyada hemşireler neleri konuşuyor, neler onların önceliği diye bakıldığında her ne kadar sistemleşmiş ve yetkinliklerini yükselt­miş bir grup olsa da; tartışılan konu 'mesleği çekim alanı haline getirmek ve bu amaçla kurumlan yarıştırmak'... Bir kurumun çekim alanı yani mıknatıs etkisi yaratması için neler yapılmalı neler olmalı?

Arkanıza yaslandınız, geçmiş tecrübelerinizi, bildiklerinizi, okuduklarınızı, duyduklarınızı, tartıştıklarınızı teker teker hafızanızdan geçirdikten sonra elinizde kalanlara baktığımızda....

Sonuçlar:

İyi yöneticileri olan

Yönetim stili iyi olan

Profesyonel davranan

Aidiyet duygusu yaşatan

Finansal tutarlılık gösteren

Sürekli gelişiminizi destekleyen

Toplumda itibarı olan

Saygınlık uyandıran

Kurum içi ilişkileri iyi olan... Bir bu kadar başlık da sizler sayabilirsiniz.

Sadece bunları saymak ya da bunları bilmek siz­lerin çalıştığı kurumları iyi yapmaz ya da mıkna­tıs etkisi oluşturmaz...

Her başlığın bir alt başlığını oluşturmak, her alt başlığın alt başlıklarına ya da ta ki bireye, bireydeki değişikliklere ve bunların sisteme olacak katkısına varana kadar bir harita çizilmeli ve izlenmelidir. Bunu yapmak zor mu? İmkansız mı? HAYIR... Sadece işine gereken özeni göstermek belki de işini yaşayarak yapmak. Bugün bilgiye ulaşmayla ilgili sorun yaşamadığımız bir çağda yaşıyoruz. Bilgiyi bilmek değil, uygulamak adına kullanmamız gerekliliğinin bilinci ve kültürünü oluşturmalıyız. Bence bugün sadece hemşirelik mesleğinin herhangi bir noktasında yöneticilik yapanların değil, belki dc tüm yöneticilerin kendilerine soracakları soru bu? Nasıl yaşanılası ortamlar oluşturup mıknatıs etki yaratmalı ve özendirici olmalıyız?

Oluşturduğumuz ortamların bizi, vizyonumuzu, değerlerimizi yansıttığı unutmayın.

Yarattığınız ortamın sorumluluğunu alın.

Saygılarımla

Saliha KOÇ

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2004

Değerli meslektaşlarım;

Dünyada hemşireler, hastaların çıktılarını (pa- tieııt outeome) nasıl kullanacaklarını, bunları nasıl araştıracaklarını, hasta çıktılarını kulla­nırken ve diğer hemşirelere bunları anlatırken nasıl bir yöntem uygulayacaklarını (anlatım ve uygulama sırasında modele gereksinim olup olmadığı) konularını tartışıyorlar.

Yıllardır yapılan araştırmalar göstermiş ki; hemşirelik bakımı hasta çıktılarını direkt etki­leyen majör bir faktör.... Amerika'da yapılan bir araştırmada (Nccdleman, Buerhaus 2001, Nursc Staffing and Patient Outcomcs in Hospi- tals); tıbbı tedavi uygulanan hastalarda hemşi­re kadrosu ile beş hasta sonucu parametresi arasında, majör cerrahi uygulanan hastalarda hemşire kadrosu ile üç hasta sonucu parametre­si arasında ilişki bulunmuştur. Buna benzer araştırmaları sîzler de okumuş ve biliyor olabi­lirsiniz...

Bu Uir araştırmaların ülkemizde nasıl sonuçla­nacağı konusunda bir öngörüm yok. Yalnız inancın şu ki, benim ülkem için dc bu paramet­relerin varlığı, mesleğimi daha gerçekçi, inanç­lı ve güvenilir hale gelmesini sağlayabilir. Bil­gi en önemli güçtür...

Son zamanlara tekrar gündeme gelen konular­dan biri olan 'Kanıta Dayalı Hemşirelik' kav­ramı belki bu nedenle hala tazeliğini koruyor ve uzun süre de koruyacak...

Sadece konulardan biri olan bu kavram hakkın­da bile günlerce sürebilecek tartışmalar yapıla­bilir. hasta bakımına yansıması konuşulabilir... Daha sonraki uygulama aşaması ise; her zaman geç kabul gören noktamız... Buna benzer has­ta eğitimi, hasta güvenliği, hasla mahremiyeti, hasta haklan, bu taleplere göre hemşirelerin yetiştirilmesi, eğitimlerinin güncellenmesi... Ve daha sayamadığım bir dizi konu...Bizlerde bunları daha fazla konuşacağız, ya da yaptıkla­rımızdan daha fazla birbirimizi haberdar ede­ceğiz...

Mesleğimiz bir seçimse; bu mesleğe Özgü ya­pılması gerekenler dc tüm meslektaşların so­rumluğudur. Sorumluluğumuzu daha fazla ye­rime getirmek dileğiyle...

Saliha KOÇ

Acıbadem Sağlık Grubu

Hemşirelik Hizmetleri Direktörü

2020 - Acıbadem Hemşirelik - Tüm Hakları Saklıdır.